Jump to Navigation

Stresi te Adoleshentët

Dicka ne lidhje me depresionin në adoleshencë
Është e zakonshme për raste të ndjenjes ne adoleshencë të palumtur. Megjithatë, kur hidhërimi zgjat për më shumë se dy javë dhe fatkeqësi të tjera simptomash përvojat e depresionit, atëherë ai ose ajo mund të vuajnë nga depresioni Adoleshenti. Për shkak se më shumë se një në çdo 33 fëmijë dhe një në tetë adoleshentėt vuajnë me depresion,duhet të bisedoni me mjekun tuaj dhe per të parë nëse mund të jetë i riu juaj në depresion.
A keni pyetur ndonjehere veten tuaj perse nervozohet ose ndihet i pakënaqur Adoleshenti juaj?në fakt mund të jetë duke përjetuar depresione! . E kur t'i shtoni hormon shkatërrim të shumë ndryshimeve të tjera të ndodhin në një fatkeqësi të jetës, është e lehtë për të parë pse moods swing tyre si lavjerrës. Megjithatë gjetjet tregojnë se një në çdo tetë adoleshentėt ka depresionin adoleshent. Por depresioni mund të trajtohet dhe probleme serioze lidhur me të. Pra, nëse i riu juaj shfaq hidhërim i cili zgjat për më shumë se dy javë dhe ai ose ajo tregon simptomat e depresionit , ai mund të jetë ne kohë për të kërkuar ndihmë nga një profesionist shëndetësor.

Pse bien ne depression adoleshentet?
Janë të shumta arsyet se pse një i ri mund të bie në depresion. Për shembull, mund të zhvillohet ne adoleshencë pavlefshmëri ndjenjat e tyre dhe mbi pamjaftueshmërinë e notave. Shkolla e performancës, statusi social me kolegët, orientimit seksual, ose mundime të jetës familjare , adoleshenti do ketë një ndikim të madh në atë se si ndihet një fatkeqësi. Ndonjëherë, adoleshentë depresionit mund të rezultojë stresi i mjedisit. Por çfarëdo shkaku, kur familjes ose miqtë - ose gjërat që zakonisht gëzon i riu - mos të ndihmojë në përmirësimin e tij apo të saj apo hidhërim ndjenjë të izolimit, ka një shans të mirë se ai ose ajo ka depresionin.

Cilat janë simptomat e depresioni tek adoleshentet?
Shpesh, me fëmijët adoleshentë depresioni do të ketë një ndryshim te dukshëm në të menduarit dhe sjelljen e tyre. Ata nuk mund të kenë motivimin dhe madje edhe të bëhen te tërhequr, mbylljen e derës  ne dhomat e tyre gjumit pas shkollës dhe duke qëndruar në dhomën e tyre për orë të tëra.
Femijet me adoleshentë depresion flene gjumė tepër, kanë një ndryshim në shprehitë e tyre, dhe madje mund të shfaqin sjellje të tilla si kriminale. Këtu janë më shumë shenja të depresionit në adoleshentėt edhe pse ata mund ose mund të mos tregojnë shenja të gjitha:
• apatisë
• ankesat e dhimbjeve, duke përfshirë koke, stomakun, dhimbje të ulët mbrapa, apo lodhjes
• vështirësi ne te përqëndruar
• të kene te vështirë marrjen e vendimeve
• sjellje të papërgjegjshme - për shembull, duke harruar detyrimet, duke qenë vonë për klasë,
• humbje e interesit në ushqim
• humbje e kujtesës
• preokupimi me vdekje dhe po vdes
• sjellje e pabindur
• pikëllimin, ankthi, apo një ndjenjë shprese
• qëndruar zgjuar gjatë natës dhe gjume gjatë ditës
• rënie në klasat papritur
• përdorimi i alkoolit ose drogës dhe imoral aktivitetit seksual
• tërheqjen nga shokët

A trashegohet depsioni ne adoleshence?
Po. Depresioni, i cili zakonisht fillon në mes moshës 15 dhe 30, do të shkojë në familje. Në fakt, adoleshentë depresionit mund të jenë më të zakonshme në mesin e të rinjtë të cilët kanë një histori familjare të depresionit.

Si diagnostikohet depresioni ne adoleshence?
Ka një të veçante nuk janë testet mjekësore që mund të zbulojnë depresionin.I riu ashpërsia e depresionit dhe rrezikun e vetëvrasjes janë të vendosur bazuar në vlerësimin e këtyre intervistave. Mjekimi rekomandimet duke u  bazuar në të dhënat e grumbulluara nga intervistat.
Mjeku do të shohim për shenja të mundshme të bashkë-ekzistuese çrregullime psikiatrike të tilla si ankthi, mani, apo skizofreni. Mjeku do të vlerësojë rreziqet për fatkeqësi e vetëvrasjeje apo sjelljet suicidale. Incidences për tentativë vetëvrasjes dhe vetë-sakatim është më e lartë në meshkuj se femra ndërsa përfunduar vetëvrasjen është më e lartë në meshkuj. Një nga grupet më të prekshme për vetëvrasje është përfunduar grupmoshës 18-24.

Si trajtohet depresioni ne adoleshence?
Ka një larmi te metodave të përdorura për të trajtuar depresionin, duke përfshirë medikamente dhe psikoterapi. Family terapi mund të jetë e dobishme nëse ne familje ka konflikte te cilet kontribojne per depresionin. Te riut do ti nevojitet përkrahje nga familja ose mësuesit për të ndihmuar ne shkollë . Herë pas here, shtrimin në spital në një njësi psikiatrike mund të jetë e nevojshme për të rinjtë me depresion të ashpër.
The FDA paralajmëron se antidepressant medikamente Maj shtojnë rrezikun e vetëvrasjeje të menduarit dhe sjelljen në fëmijët dhe të rinjtë me depresion dhe çrregullimeve të tjera psikiatrike. Nëse keni ndonjë pyetje apo shqetësime, ata diskutojnë me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor.

A funksionojne ilacet per depresionin ne adoleshence?
Po. Një numër i madh i hulumtimit gjyqet kanë treguar efektivitetin e depresionit medikamente në lehtësimin e simptomave të depresionit adoleshentë. Një studim i kohëve të fundit kyçe, të financuar nga Instituti Kombëtar i Shëndetit Mendor, shqyrtohen tre qasje të ndryshme për trajtimin e të rinjtë me të moderuar të rënda depresioni:
• Një mënyrë është duke përdorur një antidepressant medication Prozac, e cila është aprovuar nga FDA për përdorim me pacientët pediatrik moshave 8-18.
• trajtimi i dytë ishte përdorur njohës terapi të sjelljes, apo CBT, për të ndihmuar të riu njohin dhe për të ndryshuar modelet e të menduarit negativ që mund të rrisë simptomat e depresionit.
• qasje e tretë ishte një kombinim i ilaçeve dhe CBT.
Në fund të javës së 12-studim, hulumtuesit gjeti se gati tre nga çdo katër pacientëve që mori kombinim trajtim - dhe psikoterapi për ilaçe depresioni - përmirësuar ndjeshëm. Më shumë se 60% e fëmijëve të cilët morën Prozac vetëm përmirësuar. Por studimi konfirmoi se kombinim trajtim ishte gati dy herë më të efektshme në lehtësimin depresionit si psikoterapi vetëm.

Çfarë mund të bejne prinderit per te lehtesuar adoleshentet ne depresion?
Parenting adoleshencë mund të jenë shumë të vështira. Ka, megjithatë, disa prindėrore efektive dhe teknikat e komunikimit ju mund të përdorni për të ndihmuar në nivelin më të ulët të stresit tuaj për tek i  riu:
• Per disiplinimin tuaj , duke zëvendësuar dënimin me përforcime pozitive për sjellje të mirë. dënimi, mund të bëjë një Adoleshenti ndjehen të pavlerë dhe të pamjaftueshme.
• Lejoni të riun tuaj për të bërë gabime. ose marrjen e vendimeve për adoleshencë mund të perceptohet si një mungesë e besimit në aftësitë e tyre. Kjo mund të bëjë ata të ndjehen më pak besim.
•  Mos prisni adoleshencë për të bërë pikërisht si ju thonë gjate të gjitha të kohës.
• Shmangni nderhyrjen tuaj
• Nëse ju dyshoni se adoleshenti juaj është në depresion, të merrni kohë për të dëgjuar shqetësimet e tij apo të saj. Edhe nëse ju nuk mendoj se problemi është i vërtetë shqetësim, mos harroni se mund të ndjeheni shumë të vërteta të dikujt që është në rritje .
• Mbani linjat e komunikimit të hapur.
• Përpiquni të shmangni duke i thënë te riut  tuaj çfarë duhet të bëjë. Në vend të kësaj, të dëgjojmë nga afër dhe ju mund të zbuloni më shumë rreth çështjeve të shkaktojnë probleme.
Nuk mund të iki depresioni tek te rinjte pa trajtim mjekësor?
Teen depresioni tenton të vijnë e të shkojnë në episode. Sapo një i ri ka një periudhë të depresionit, ai ose ajo ka të ngjarë të marre në depresion përsëri në një pikë.Si pasojë e lënë riu vazhdo paperpunuar depresionit mund të jetë tepër i rëndë, madje edhe vdekjeprurëse.Main menu 2